Chrzan pospolity
(Armoracia rusticana)
Gatunek pospolicie występujący na całym obszarze Polski. Liście duże, owalne osiągające do 100 cm długości. Preferuje gleby przeciętne, wilgotne, stanowiska słoneczne i półcieniste. Bylina jest dość ekspansywna, rozmnaża się przez sadzonki korzeniowe.
Chrzan jest powszechnie stosowany w kuchni do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych, białego sera. Doskonale sprawdza się jako surowiec zielarski i leczniczy, ponieważ przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, wykrztuśne oraz moczopędne i przeciwreumatyczne. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa przeciwwirusowo.
Zwalcza uciążliwy kaszel i pomaga w zwalczania zapalenia oskrzeli, doskonały środek przy anemii, zaburzeniach trawienia, chronicznym katarze, chorobach reumatycznych i przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych (z wyjątkiem marskości wątroby).
Stosowany zewnętrznie w postaci okładów ze świeżo utartego korzenia łagodzi objawy chorób reumatycznych i nerwobóle.
Czas sadzenia: IV-V
Głębokość sadzenia: 15-20 cm
Odstęp sadzenia: 30-40 cm
Wysokość rośliny: 100-150 cm
Kwitnienie: V-VII
Czas zbioru: IX-X
Stanowisko: słoneczne, półcieniste
Ilość w opakowaniu: 1 szt.