ikona +48 (22) 101 34 34 ikona sklep@dzialkowiec.com.pl
Realizacja zamówienia: 7 dni
Producent: Werbena
Cena
1,60 PLN

Oregano – Lebiodka pospolita

Roślina wieloletnia przyprawowa oraz lecznicza. Posiada korzenny zapach i gorzkawy smak.. Przyprawa doskonała do różnych mięs, sosów, pizzy, zup, ryb, serów, dań z pomidorami, sałatek, makaronów.

Olejek eteryczny Oregano ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Ziele lebiodki pobudza apetyt, działa wykrztuśnie, przeciwkaszlowo, przeciwbiegunkowo. Pomaga przy reumatyzmie oraz bezsenności. Ziele może być stosowane w formie naparu oraz licznych mieszanek ziołowych. Ziele pozyskujemy na bieżąco, w przypadku zbioru na susz ścinamy na wysokości kilku centymetrów nad ziemią w okresie jej kwitnienia. Wówczas jest najbardziej aromatyczne i najodpowiedniejsze do zbioru.. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 30- 35 °C. Po wysuszeniu odrzucamy zdrewniałe pędy, a ziele przechowujemy w szczelnych pojemnikach bądź woreczkach. Odpowiednie przechowywanie ma na celu zachowanie jego wyrazistego aromatu. Suszone ziele jest bardziej aromatyczne niż świeże.

Nasiona wysiewamy pod osłony lub wprost do gruntu w kwietniu, w rzędy co 40 - 50 cm. Lubi miejsce osłonięte i nasłonecznione.

Lebiodka może być uprawiana specjalnie dla pszczół, gdyż należy do roślin wybitnie miododajnych (wydajność miodowa 500kg z ha). Z uwagi na tą cechę warto wkomponować oregano na zróżnicowane rabaty ogrodowe w części ozdobnej oraz na skalnikach.

Termin siewu: III pod osłonami /IV  do gruntu

Sadzenie na miejsce stałe: V

Kwitnienie: VII-VIII
Zbiór: w czasie kwitnienia

Rozstawa: 30 x 40-50cm