ikona +48 (22) 101 34 34 ikona sklep@dzialkowiec.com.pl
Realizacja zamówienia: 7 dni
Producent: Werbena
Cena
1,60 PLN

Mięta pieprzowa Mentha spicata

Roślina wieloletnia dorasta do wysokości 30-60 cm. Uprawiana jest w ogrodach jako przyprawa kuchenna. Liście mięty pieprzowej zawierają: białka, węglowodany, włókno. Minerały zawarte w roślinie to: wapno, fosfor, żelazo, magnez. Mięta to również bogate źródło witaminy A oraz witaminy B3. Cała roślina posiada silny, miętowy aromat. Wyciągi z mięty są  używane jako przyprawy do deserów, napojów, gum do żucia, stosuje się je do wyrobu pasty do zębów oraz wszelkiego rodzaju płukanek jamy ustnej, jak również jako środka leczniczego stosowanego głównie w przypadkach problemów z układem trawiennym. Łagodzą  bóle żołądka,  pomagają w łagodzeniu nudności. Gorący napar działa orzeźwiająco. Suszone liście mięty zielonej są używane do sporządzania ziołowych herbatek wspomagających trawienie. Liście mięty mogą być używane świeże, suszone, w całości, krojone, mrożone, konserwowane w soli, cukrze, syropie cukrowym, alkoholu lub w oleju. Tracą swój aromatyczny zapach po tym, jak zioło zaczyna kwitnąć. Na suszenie miętę należy zrywać tuż przed pojawieniem się kwiatów. Łodygi wieszać czubkami w dół i suszyć w przewiewnych i zaciemnionych pomieszczeniach.

Nasiona wysiewamy w kwietniu pod osłonami lub w maju do gruntu. Przed wysiewem nasiona włożyć do lodówki na okres 7dni. Uprawiać w rozstawie 30x30 cm. Polecana także do uprawy w doniczkach, w warunkach domowych.

Kwiaty zioła przyciągają duże ilości pszczół oraz motyli. Zapach mięty  posadzonej w sąsiedztwie kapusty i pomidorów skutecznie odstrasza szkodniki.

Termin siewu: IV-V
Sadzenie na miejsce stałe: V

Kwitnienie: VI-VII
Zbiór: przed kwitnieniem

Rozstawa: 30x40 cm

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...