ikona +48 (22) 101 34 34 ikona sklep@dzialkowiec.com.pl
Realizacja zamówienia: 7 dni
Producent: Werbena
Cena
1,50 PLN

Bazylia cytrynowa – Ocium basilicum

Roślina wysoka na 40-50 cm z jasno zielonymi liśćmi z różowymi kwiatami.  Ma świeży, cytrusowy aromat, przez co doskonale komponuje się z potrawami z ryb. Jest również doskonałym dodatkiem do owoców morza, twarogów, oraz sałatek owocowych. Używa się jej także do aromatyzowania octu, oliwy i oleju.

Wysiew nasion na początku kwietnia do skrzynek lub w maju wprost na miejsce stałe. Rozsadę należy wysadzić do gruntu w drugiej połowie maja - w rzędy co 30 cm. Polecana także do uprawy w doniczkach, w warunkach  domowych.

Bazylia jest rośliną przyprawową. Używamy jej liści w postaci świeżej lub po wysuszeniu i zmieleniu. Świeże liście dodajemy m.in. do: sałatek, sosów pomidorowych, do grzybów i dań z makaronem. Suszona bazylia wykorzystywana jest m.in. do pieczenia mięs, ryb, sosów kuchni włoskiej, zup, duszonych warzyw i pizzy. Bazylię na susz ścina się w sierpniu i suszy w cieniu. Gdy potrzebujemy świeżych liści, zaczynamy wycinanie zawsze od dołu i przed kwitnieniem. Usuwamy więc kwiaty bazylii aby uzyskać liście o lepszych walorach. Bazylia poza smakowymi walorami posiada także właściwości lecznicze: pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie,  ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka, pomaga w niestrawności i przy wzdęciach.

Bazylia w 100 g zawiera: 23 kcal

Doniczka z bazylią, postawiona na parapecie, skutecznie odstrasza owady, m.in. komary, zaś sok z liści bazylii przynosi ulgę w przypadku pogryzienia przez owady.

Termin siewu: początek IV
Sadzenie na miejsce stałe: II połowa V
Kwitnienie: VI-VIII
Termin zbioru: VI-VIII w fazie pąków

rozstawa: 25x30 cm

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...