ikona +48 (22) 101 34 34 ikona sklep@dzialkowiec.com.pl
Realizacja zamówienia: 7 dni
Producent: Werbena
Cena
1,90 PLN

Rukiew wodna – NOWOŚĆ

Nasturtium officinale

Jedno z najzdrowszych warzyw świata.

Pikantne małe liście rukwi wodnej zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze, więcej witaminy E niż brokuły, więcej wapnia niż mleko krowie i więcej żelaza niż szpinak.

Rukiew wodna znana jest przede wszystkim ze swoich antynowotworowych i odmładzających właściwości. Jej spożywanie wpływa na zmniejszenie ryzyka nowotworów, zwalcza wirusy i infekcje, zapobiega depresji i poprawia samopoczucie, oczyszcza krew z toksyn, zmniejsza zmarszczki i zapobiega kolejnym, pobudza trawienie i ruchy perystaltyczne jelit, zapobiega chorobom serca i wspomaga jego funkcjonowanie, poprawia stan skóry.

Częścią jadalną są łodygi i liście, które można dodawać do kanapek, sałatek, do zup, sosów oraz dań z makaronu.
Rukiew wodna jest rośliną wieloletnią, wymaga okrywania na czas zimy, lub w przypadku uprawy w pojemnikach przechowywania w pomieszczeniu. Dobrze rośnie w miejscach zacienionych, w miejscu nasłonecznionym staje się bardziej pikantna w smaku. Roślina do prawidłowego wzrostu potrzebuje dużej wilgotności podłoża, wymaga częstego podlewania.

Roślinę tą można uprawiać w pojemniku na parapecie przez cały rok. Nasiona wysiewa się do żyznego podłoża punktowo co 5-7cm na głębokość około 1cm. Trzeba ją obficie podlewać tak, żeby woda w doniczce przypominała konsystencją „błoto”. Przez kilka dni po posadzeniu nasion, należy używać mniejszej ilości wody, jednak po paru dniach należy ją bardzo mocno nawadniać.

Rukiew wodna – nazywana jest także rzeżuchą wodną. W domowych warunkach można ją także uprawiać w podobny sposób jak rzeżuchę na ligninie, wacie, pamiętając o obfitym podlewaniu, tak aby po wykiełkowaniu wzrastające roślinki znajdowały się cały czas w wodzie.