ikona +48 (22) 101 34 34 ikona sklep@dzialkowiec.com.pl
Realizacja zamówienia: 7 dni
Producent: S.K
Cena
9,00 PLN

Drzewo ozdobne i użytkowe, o ciekawych cechach botanicznych. Ma gęstą kulistą i rozłożystą koronę, o bardzo chaotycznych konarach. W naszych warunkach dorasta do 10 – 15 m. Młode pędy są owłosione, starsze tracą owłosienie. Zimą przybierają żółtawą barwę. Kora ma szare zabarwienie. Liście z wierzchu są jasnozielone, zaś od spodu krótko owłosione. Morwa biała ma 2 rodzaje kwiatów: męskie i żeńskie. Kwitnie od maja do czerwca. Owoc morwy jest biały lub białoróżowy i przypomina malinę. Ma 2 – 3 cm długości. Owoce dojrzewają w sierpniu, są jadalne, słodkie. Zawierają 22% cukru, kwas jabłkowy i cytrynowy, karoteny, kwas foliowy, witaminy C, E, B, potas. Smaczne są na surowo, na soki i na kompoty. W medycynie morwa biała służy do wspomagania odchudzania i leczenia cukrzycy typu II. Drewno stosuje się w tokarstwie i do produkcji mebli.

Morwa jest dość mrozoodporna. W przypadku przemarznięcia szybko się regeneruje. Dobrze rośnie na glebach lekkich, piaszczystych, kamienistych, ale lepiej owocuje na glebach żyznych. Wymaga miejsca słonecznego. Świetnie znosi przycinanie. Dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza.

Morwa biała jest świetną rośliną na żywopłoty ze względu na duże, ładne liście. Można ją też sadzić pojedynczo lub tworzyć morwową aleję.

           Syrop morwowy

          Składniki: 1 litr soku z morw, szklanka wody, 800 g cukru, sok z 2 cytryn Przepis: Cukier zagotować w wodzie. Dolać sok, po czym krótko gotować mieszając z sokiem cytryn. Zdjąć z ognia, po czym ciepły syrop nalać do butelek, które szczelnie zamykamy.

Roślina sprzedawana w pojemnik 1,5 litrowym

Obecna wysokość: 50-70 cm


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...